Psykisk ohälsa

Det är ju ingen nyhet för de flesta att jag går hos psykolog. Det är heller inget jag skäms för eller känner att jag behöver gömma. Psykisk ohälsa är en av våra största folksjukdomar.

För ett halvår sedan, alltså efter nästan 15 år av samtal, fick jag veta att jag har något som kan liknas som en hjärnskada. Fel på mjukvaran ungefär. Det var jobbigt att höra, samtidigt som jag nu lättare kunde relatera till varför jag ibland reagerar som jag gör (eller inte reagerar alls) och att acceptera mig själv. Skadan beror på yttre omständigheter och inte något som jag fötts med eller har kunnat påverka.

Idag fick jag ännu en trist nyhet. Skadan är med stor sannolikhet större än vad jag trott. Jag har två center i hjärnan som ibland inte kopplar ihop sig alls, vilket de i normala fall ska göra. (Själva terminologin och exakt hur synapserna fungerar hoppar jag över att förklara.)Detta medför att jag har ännu större förståelse för mig själv och och jag äntligen vet hur jag ska bli bättre.

Att jag delar med mig av detta lär sticka i vissas ögon då det är något som normalt ”hyssjas”. Jantelag.ab. Jag är definitivt inte ute efter sympati, jag är ok. Jag skriver detta för att det är många som lider i tystnad, som känner sig ensammast i världen och som kanske tror att de är konstiga.
Fast vet ni vad? Jag är fortfarande samma människa som innan jag valde att dela med mig om detta. Jag är inte konstig, jag är inte farlig eller psykopat. Jag har bara en helt normal hjärna vars biologiska försvarsfunktion fungerar precis som den ska. Precis som man är försiktig runt varma plattor om man en gång bränt sig på en. Konstigt vore det väl annars.

Var snälla mot varandra och döm inte direkt om någon gör något som du inte förstår. Du vet inte alltid bakgrunden. Visst krävs det lite mer att reagera med empati, men det är så vi växer som människor. Ta hand om varandra!

– Kvinna, 29 år

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s